Central City Concern Building Earns Gold LEED Rating

October 18, 2012 -- Central City Concern’s healthcare building that opened in December 2011, the Old Town Recovery Center located at 33 NW Broadway, recently received a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold certification from the U.S. Green Building Council. The LEED rating system consists of a suite of programs for the design, construction and operation of high performance green buildings, homes and neighborhoods. This is the second time that a Central City Concern building project has earned a LEED certification.

The Old Town Recovery Center (OTRC) is an outpatient healthcare facility that enables Central City Concern (CCC) to integrate primary and behavioral healthcare. CCC’s center offers a holistic approach to healing, providing care for a patient’s biological and psychological needs through additional programs such as educational classes, social events, physical rehabilitation, yoga and acupuncture. OTRC and the adjoining Old Town Clinic accommodate more than 80,000 patient visits from 4,000 patients per year. Many patients are homeless, uninsured or covered by Medicaid, and suffer from co-occurring physical conditions, mental illness and addictions. In November, Multnomah County will open a dental clinic in the building’s third floor.

Efficient use of water, energy, materials and sustainable design features contributed to the rating. The 45,000 square foot building is also designed to meet the “Architecture 2030 Challenge” which aims to reduce building energy use by 60% over the national average.

 Sustainable highlights include:

  • A 77% reduction in potable water use made possible by adding a 14,000 gallon rainwater, below-slab tank and using rainwater to flush toilets. (This exceeds the typical 35% savings that is achieved through fixtures only.)
  • A 30% energy savings when compared to Oregon’s energy code achieved by advanced mechanical/lighting systems, high performance windows and a unique exterior wall design.  
  • A healthy and comfortable indoor environment for both employees and patients achieved through selecting finishes that have the least environmental and human health impact.

 The building was designed by SERA Architects and Walsh Construction Co. was the general contractor.

 

News source: